Hyperventilatie programma
Saskia van der Kieft

Saskia van der Kieft

Als de ademhaling je leven beïnvloed

Er zijn steeds meer ademtechnieken en verschillende coaches. We kennen allemaal mindfulness en meditatie. Zo vertelde Hillary Clinton in een interview dat de wisselademhaling haar hielp bij het verwerken van haar verkiezingsnederlaag. Wim Hof die vele ademhalingstips deelt om je hartslag en bloeddruk te verlagen en je immuunsysteem te verbeteren. Ademhaling is de nieuwe manier om tot rust te komen, een burn-out te overwinnen of zelfs gelukkiger te worden.

Waardoor is er nu zo veel behoefte aan ademtherapie? Weten we niet meer hoe te ademen? Nou gelukkig regelen onze hersenen nog altijd vanzelf wanneer we een verse teug lucht nodig hebben. Maar dat ademcentrum kan weleens ontregeld raken.

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie betekent letterlijk te veel ademen, oftewel meer ademen dan je lichaam nodig heeft op dat moment. Daardoor adem je te veel zuurstof in en vooral te veel koolzuur uit en dat is waardoor je je niet lekker gaat voelen.

Als de hersenen het signaal krijgen van het lichaam dat het koolzuurgehalte daalt in het bloed gaan de bloedvaten in de hersenen samentrekken en de prikkeling van ons zenuwstelsel veroorzaken duizeligheid, tintelingen, wazig zien, hartkloppingen en nog vele andere klachten.

Als je chronisch hyperventileert zijn de klachten vaak sluimerend aanwezig waardoor het soms moeilijk te herkennen is, je ademt dan wat gespannen of net iets te veel en dat is niet heel duidelijk zichtbaar. Je kan dan wel elke minuut 15 liter lucht inademen, dat is 3x zoveel dan je normaal gesproken nodig hebt.

Een ontregelde ademhaling

Hyperventilatie noem ik liever een ontregelde ademhaling omdat het te vaak geassocieerd wordt met overspannen/ out of control zijn en dat is onterecht. 

Je ziet vaak dat ademhaling ontregeld kan worden door een operatie, een longontsteking of na corona. Je adempatroon verandert dan even doordat je pijn hebt of kortademig bent, maar als jij genezen bent gaat je ademhaling niet altijd automatisch terug naar normaal.

Naast deze fysieke oorzaak kan je ook te veel gaan ademen door een overprikkeld zenuwstelsel. De drukte van alledag kan genoeg zijn om  een versnelde ademhaling te krijgen en als dat even duurt is dat niet zo erg maar als je dat maanden doet kan je je er flink beroerd van gaan voelen.

Hoe werkt adem- en ontspanningstherapie nu eigenlijk?

Het gaat niet altijd om het ‘regelen’ van de ademhaling zelf, maar het gaat meestal om bewustwording van spanning in het lichaam en in de geest.

Als je je daar bewust van bent en je voelt hoe je die spanning kan reguleren gaat het ademen weer vanzelf. Een voorbeeld van lichamelijke spanning is als je bijvoorbeeld altijd je buik inhoudt (omdat je een klein rolletje hebt) zal je ademhaling vaak hoog zitten en niet optimaal functioneren. 

Een voorbeeld van geestelijke spanning is altijd bezig zijn, dit kan ook zijn met vele leuke activiteiten, je lichaam kan het prima aan om bijvoorbeeld 60 uur per week te werken maar als er helemaal geen echte diepe ontspanning tegenover staat gaat het tenslotte toch mis. Je zenuwstelsel staat dan altijd ‘ aan’ oftewel je staat altijd altijd op het gaspedaal en je raakt overprikkeld waardoor je constant iets te hoog of te snel gaat ademen. Dat merk je zelf niet altijd maar alle klachten die daarbij horen, voel je vaak wel, zoals: hartkloppingen, vermoeidheid, prikkelbaar, slecht slapen en hoge bloeddruk. Herkenbaar?

De kunst is dus een balans te vinden tussen stress en rust en inspanning en ontspanning zodat je zenuwstelsel weer kan herstellen.

En dat is uitdagender dan je denkt, want naast je werk, je gezin en je sociale contacten zijn  ook het nieuws, social media en altijd bereikbaar zijn triggers waardoor je steeds iets op dat gaspedaal zet. 

Je begrijpt het al. Er is meer voor nodig om echt te ontspannen, en dat overprikkeld zenuwstelsel echt even tot rust te laten komen. Als je aan deze drie pijlers van ontspanning dagelijks tijd besteedt, ga je je weer energiek, kalm en in balans voelen. 

  1. Ademhaling
  2. Ontspanning
  3. Beweging

En niet eentje overslaan, het is juist de combinatie die het lichaam nodig heeft om te herstellen van overprikkeling.

Hyperventilatieprogramma

Adem jij meer dan je lichaam nodig heeft op dat moment, doe er dan wat aan. Je hoeft het niet alleen te doen. Ik nodig je uit om met onze steun vanuit het comfort van je eigen huiskamer aan de slag te gaan met ons nieuwe hyperventilatieprogramma, maar voordat het zo ver is heb ik wel wat input nodig. Beantwoord hier enkele vragen zodat ik hét programma kan bouwen waar jij op zit te wachten

Groet, Saskia 

Je las een blog van mij – Saskia van der Kieft

Reageren mag altijd en delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op mijn website:

Mijn diensten:

  • Hyperventilatie totaal behandeling – Ga je weer fit en energiek voelen. Neem afscheid van die onrustgevoelens. En ervaar weer energie om activiteiten te ondernemen.
  • COPD begeleiding – Je COPD behandeling bestaat uit meer dan medicatie. Ervaar bij ons wat je allemaal kan doen om je beter te voelen en je gezondheid optimaal te houden.
  • Actief herstellen na Corona (long covid)Maak een einde aan ademhalingsklachten en de vermoeidheid. Geniet weer met voldoende energie van afspraken en ontmoetingen met vrienden en familie.

En verder:

Einde aan het ervaren van stress en onrust >> GRATIS

0 reacties